هفت صبح

گلچین اخبار و اطلاعات روز

هفت صبح

گلچین اخبار و اطلاعات روز

ریشه های استبداد کدامند؟

[ad_1]

«من استبد برأیه فقد خاطر و غرر؛ هر کس استبداد رأی را پیشه خود سازد، به تحقیق خود را به مخاطره و خطر انداخته اسـت.»

فرآوری: حامد رفیعی - بخش نهج البلاغه تبیان

استبداد

استبداد از ریشه «ب د د» و به معناى «انفراد در هر امرى و اختصاص دادن آن به خود، بدون مشارکت دیگران و تنها بر سر کارى ایستادن و بى توجهى به منع دیگران، اسـت. دو عامل در مستبد شدن انسان نقش دارد.یکی تملق و چاپلوسی و دیگری تکبر و خودبرتربینی. امام علی علیه السلام می فرماید: «کثرة الثناء ملق یحدث الزهو و یدنی من العزة؛ مدح و ثنای زیاد کبر و خود نمایی به وجود می آورد و از عزت دور می کند.»

تملق گویان، انسان را دوست ندارند

چاپلوسان و متملقان، همانند دشمنانی می مانند که انسان را بالا می برند تا دیگران او را به زمین بکوبند.امام علی علیه السلام می فرماید: «انما یحبک من لا یتملقک؛ کسی به انسان علاقه دارد که تملق گویی نمی کند.» یا «اخوک من صدق، لا من صدقک : برادرت کسی اسـت که به تو راست گوید نه کسی که با تملق تأییدت کند.»

«مشورت عین هدایت اسـت و کسی که فقط به نظر خود بسنده کرد حتماً در خطر افتاده اسـت.»

بنابراین انسان خردمند و فرهیخته، باید مواظب باشد که چاپلوسان و ثناگویان او را از سریر عزت، به حضیض ذلت نکشند و نفس خویش را به دست تملق دیگران سرکش نکند همانگونه که مولای متقیان فرمود: «من مدحک فقد ذبحک ؛ ستایش کننده ات بطور حتم کشنده ات می باشد.»

چاپلوسی حد و مرز دارد

امام علی علیه السلام حد و مرز چاپلوسی و کوتاهی در تمجید از دیگران راکه مورد ستایش قرار گیرد، مشخص فرموده اسـت: «الثناء باکثر من الاستحقاق ملق و التقصیر عن الاستحقاق عی او حسد؛ مدح و ثنای کسی بیش آنچه در اوست چاپلوسی و کوتاهی کردن در آنچه شایسته ذکر اسـت یا از روی ناتوانی یا از روی حسد می باشد.»

تکبر ورطه نابودی اسـت

تکبر که زاییده تملق اسـت درخت پوک و بی ریشه ای اسـت، که ظاهری جالب و دیدنی دارد. تکبر باعث تک بینی و تک نظری و خود را از همه برتر دیدن می شود.و این یعنی جمود و هلاکت! از زبان علی علیه السلام روایات متعددی در این باب ذکر شده اسـت از جمله:

«من استبد برأیه هلک؛ کسی که به رأی و نظر خود بسنده کند، زمینه هلاکت خود را فراهم آورده اسـت.»

«من استبد برأیه فقد خاطر و غرر؛ هر کس استبداد رأی را پیشه خود سازد، به تحقیق خود را به مخاطره و خطر انداخته اسـت.» «من استبد برأیه زل؛ هر کس به رأی خود اکتفا کرد دچار لغزش شده اسـت.»

استبداد رأی نتیجه کبر و گویای جهل و ناآگاهی انسان اسـت . انسان عاقل، اندیشه و نظر خود را صائب نمی داند و به رأی خود بسنده نمی کند. از نشانه های پرخود را از هیچکس برتر نمی داند و اسیر استبداد رای نمی شود.

با عقل مردم شریک شوید!

مشورت با عاقلان در هر زمینه ای انسان را از استبداد دور می کند، زیرا اهمیت دادن به نظر دیگران معنایش عدول از نظرات خویش اسـت و زندگی شیرینتر و بهتری را برای انسان در کنار هم نوعانش رقم می زند، امام علی علیه السلام در این باره می فرماید:

«العاقل من اتهم رأیه و لم یثق بکل ما تسول له نفسه؛ عاقل کسی اسـت که رأی خود را متهم نماید و به آنچه نفسش برای او می آراید اعتماد نکند.» یا فرموده اسـت: «من شاور الرجال شارکها فی عقولها؛ هر کس با مردم مشورت کند در عقل آنان شریک شده اسـت.»

«کثرة الثناء ملق یحدث الزهو و یدنی من العزة؛ مدح و ثنای زیاد کبر و خود نمایی به وجود می آورد و از عزت دور می کند»

مشورت پشتیبان محکمی اسـت که انسان را از سقوط و پشیمانی حفظ می کند: «لا مظاهرة اوثق من المشاورة؛ هیچ پشتیبانی محکمتر از مشاوره نیست.»

آن کس که خودرأی باشد و تنها نظرخویش را صحیح بداند، زمینه نابودی خویش را فراهم کرده اسـت: «والاستشارة عین الهدایة و قد خاطر من استغنی برأیه؛ مشورت عین هدایت اسـت و کسی که فقط به نظر خود بسنده کرد حتماً در خطر افتاده اسـت.»

پایان تلخ استبداد

فرجام دنیوى مستبدان شکست و زوال و پایان کار آنان در آخرت، عذاب جهنم اسـت: «...و خابَ کُلُّ جَبّار عَنید * مِن ورائِهِ جَهَنَّمُ ویُسقى مِن ماء صَدید * یَتَجَرَّعُهُ ولا یَکادُ یُسیغُهُ ویَأتیهِ المَوتُ مِن کُلِّ مَکان و ما هُوَ بِمَیِّت ومِن ورائِهِ عَذابٌ غَلیظ»(ابراهیم/ 15 17 و اعراف/165) چنان که روایات نیز بر عذاب امیران مستبدّ دلالت مى کند.


منابع:
- نهج البلاغه ؛حکمت 161، 347 ، 202.
- غرر الحکم ص 298 حدیث 17. ص 202 حدیث 436. ص 616 حدیث 124.
- الحیاة ج 1 ص 163 به نقل از نهج البلاغه.
- نور الثقلین ج 1 ص 404
- مجمع البحرین، ج 1، ص 162;
- لسان العرب، ج 1، ص 339، «بدد».


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان


ادامه مطلب ...

طرز تهیه کنگر پلو خوشمزه

[ad_1]

 

طرز تهیه کنگر پلو خوشمزه

بهار اسـت و فصل سبزیجاتی مانند کنگر که برای قدیمی ها جدا از طعم و مزه دلچسب آن ، حس نوستالژی را هم ایجاد می کند.

 

مواد لازم برای 6 نفر :

کنگر پاک شده                    500 گرم
گوشت چرخ کرده                300 گرم
پیاز                                   2 عدد
رشته پلویی                       200 گرم
برنج                                  6 پیمانه
رب گوجه فرنگی                 1 قاشق چایخوری
زعفران ساییده شده            نوک قاشق چایخوری
نمک و فلفل                       به مقدار لازم
زردچوبه                            1 قاشق چایخوری
روغن یا کره                       به مقدار لازم

 

طرز تهیه کنگر پلو با رشته و گوشت :

ابتدا برنج را شسته و با آب و نمک خیس کنید. سپس کنگرهای پاک شده را بشویید و در سبدی بریزید تا آب اضافی آن گرفته شود؛ حالا آنها را به صورت خلالی پهن، خرد کنید.در یک تابه گود مقداری روغن بریزید و پیاز نگینی شده را در آن تفت دهید. هنگام سرخ شدن پیاز، کنگرها را هم اضافه کنید. علاوه بر آن کمی نمک هم بیفزایید. برای اینکه کنگرها طعم و رنگ بهتری بگیرند، زعفران را در مقداری آبجوش حل‌ کرده و به کنگر سرخ شده اضافه کنید. در ظرف را بگذارید و کمی صبر کنید تا کنگرها بپزند.در فاصله پخت کنگر، پیاز دوم را پوست گرفته و خلالی خرد کنید.

 

در تابه دیگری مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. پس از داغ شدن روغن، پیاز خرد شده را به همراه کمی زردچوبه در آن تفت دهید. سپس گوشت، نمک و فلفل را افزوده و هم بزنید. در مراحل پایانی رب را هم بیفزایید و همراه با گوشت چرخ کرده و پیاز تفت دهید. حالا مقداری آب جوشیده بریزید و در تابه را بگذارید و صبر کنید تا گوشت بپزد.قابلمه ای مناسب را با مقداری آب و نمک پر کنید و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. سپس برنج را در آن بریزید و بعد از کمی جوش زدن، رشته ها را هم به همان آب اضافه کرده و صبر کنید همراه با برنج نیم پز شوند. سپس برنج و رشته را با هم آبکشی کنید.

 

مقداری روغن در قابلمه بریزید. چند تکه نان یا چند برش سیب زمینی و یا هر چیز دیگری تمایل داشتید برای ته دیگ، کف قابلمه بچینید. مقداری از مخلوط برنج و رشته را داخل قابلمه ریخته و روی آن ابتدا مقداری کنگر و سپس مقداری گوشت بریزید. سپس لایه گوشت را دوباره با مقداری مخلوط برنج و رشته بپوشانید و دوباره همین ترتیب ادامه دهید تا همه مواد تمام شود. حالا قابلمه را روی حرارت قرار دهید و باقیمانده زعفران را هم با مقداری آب و روغن و کره روی برنج بریزید و بگذارید دم بکشد.

 

آیا می دانید کنگر دارای چه فوایدی می باشد؟ آیا می دانید کنگر برای تمام افراد مفید نیست و برای برخی حتی مضر اسـت؟

کنگر معمولی گیاهی اسـت خودرو با برگ‌های خاردار و ساقه‌های ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی به‌صورت خام در سالاد استفاده می‌کنند.البته باتوجه به اینکه برگ‌های آن تیغ‌های ریز و تیزی دارند، هنگام پاک‌کردن مراقب دستان خود باشید؛ پس بهتر اسـت از دستکش استفاده کنید.کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز می‌خورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرم‌مزاج هستند، خوردن آن توصیه می‌شود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم اسـت.

 

خواص درمانی

کنگر ضدعفونی‌کننده، اشتهاآور، تب‌بر و هضم‌کننده غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می‌شود. این گیاه و به‌خصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش اسـت و در ضمن قلب را نیز تقویت می‌کند. کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم‌خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می‌کند محققان معتقدند وجود ماده‌ای به نام سینارین در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید خون می‌شود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ می‌کنند.

 

گردآوری: مجله ی اینترنتی دلگرم

 

+ 3
مخالفم - 0

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان


ادامه مطلب ...

عوارض شکستن قُلنج انگشتان دست

[ad_1]

 

عوارض شکستن قُلنج انگشتان دست

تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۰۶

Share/Save/Bookmark

 

به گفته محققان، شکستن قلنج انگشتان دست موجب آرتروز می شود و باید افراد این عادت شان را کنار گذارند.

شکستن قُلنج انگشتان دست موجب آرتروز می‌شود
به گزارش بلاغ، محققان دانشکده پزشکی هاروارد به بررسی چندین مطالعه پرداختند که در آن، میزان بروز آرتروز در بین افرادی که هر روز قلنج انگشتان شان را می شکستند با افرادی که این کار را نمی کردند، مقایسه شده بود.

 

نتایج نشان داد افراد دارای این عادت بیشتر دارای دست تان متورم و کاهش قدرت چنگ زدن بودند.

 

محققان در مطالعه خود با استفاده از اسکن MRI مشاهده کردند که چه اتفاقی به هنگام شکستن قلنج مفاصل انگشتان دست می افتد. این اسکن نشان داد که شکستن قلنج زمانی رخ می دهد که مفاصل به طور لحظه ای و آنی جدا می شوند و با نابودی حباب های هوا تشکیل شده در مایع زلالی که موجب روان شدن حرکت مفاصل می شود، صدا ایجاد می شود.

 

به گفته محققان، اگر شکستن قلنج انگشتان در افراد به صورت عادت نباشد تخریب کننده نیست، اما اگر به صورت مکرر تکرار شود، باعث آرتروز مفصل می شود.

 

مرجع : خبرگزاری مهر

 

 


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان


ادامه مطلب ...